Pages

Tuesday, 23 June 2015

Kehidupan.

Hi, Assalamualaikum. 

So harini punya post lain macam sikit taktahu lah pasal apa susah nak bagitau mungkin kena gi jerit kat bukit ala ala drama melayu kat RTM tu kot baru hilang pening pale hotak ni kot (eh). Come on you people we live in a year which is 2k15 (ala ala budak hipster yg create benda gonjeng 2k15 ni) please dont simply say whatever can makes people hurt with your words. Dalam hidup ni kita akan berhadapan dengan pelbagai perkara yang rumit, yang boleh buat kita bahagia, dan sebagainya. Cuma kita jangan pernah mengalah walaupun ada seorang atau segelintir umat ingin menjatuhkan kita. Wallahu. Jangan.

Life is simple as like you makan goreng pisang cheese (wait what?) but is not easy when you're surrounded by all the negative peoples around you, got it?
Kekadang orang takkan paham apa yang kita nak, apa yang kita rasa, apa yang kita tak suka, apa yang kita menyirap (kenapa tak meng-oren? okbai) sebab orang cuma tahu apa yang diorang nak jet anpa memikirkan apa perasaan dan padangan orang lain yang tak diber peluang untuk bersuara dan jujur tentang apa yang dia rasa. Aku amat pantang dengan orang yang suka buat keputusan sendiri ni. Why cant they just understand others like normal people do? Yeap. In lofe we have to face this kind of problems that always had in our life. Thats what we called as a LIFE.  Whenever you make or deciding a decisions, why cant you sit and talk to others and ask them what is their opinions. Janganlah buat keputusan sendiri like suka hati melulu macam berbulu iolsss tengok! EW and aku cadangkan untuk selesaikan masalah ni adalah dengan, kumpul duduk satu table, talk nicely to each other witout using any harsh words for good sake, and started to ask them and let out your opinions, and collect all the ideas, and voila! No argument is happening right? 

Sometimes in life, kita pun taknak lah kena judge, hina, kongkong kan? But kekadang hinaan tu lah yang membina diri kita tapi kekadang ada yang telah menjatuhkan kita dengan penghinaan itu atau lebih sopan, ejekan. Aku pun kekadang pelik dengan species manusia yang mulut lagi busuk dari Kak Long Zahra (Dia Isteri Luar Biasa) ni, Allah s.w.t dah berikan pinjam mulut tu kenapa kau suka sangat judge anak orang? Ingatlah yang kat dunia ni semua sementara kak oi tak kekal pun. Fikir sebelum bercakap. Ingat tu. INGAT!

Kongkong? Well I guess sometimes its the best and least we can follow cause maybe its the best for us or maybe not i guess? For some people maybe yes. For the rest, I think nope. Bagi aku benda mengongkong ni normal lah untuk budak budak lepasan SPM nak pilih IPTA/IPTS mana apa semua atas desakan atau gesaan ibu/bapa, rakan taulat, cikgu kepohci, makcik makcik manyak mulot hiks dan sebagainya. Bagi aku senang je kau pilih apa yang kau nak dalam hidup kau. Jangan jadi orang yang terlalu mengikut apa yang kau tak suka dan last sekali, kau yang ketinggalan kebelakang graduate lambat dan sebagainya. Lulz. 

Well aku harap apa yang aku bebelkan atau ngomong ini boleh membantu korang untuk masa akan datang kelak. Amin. Untuk yang stress stress tu please, jangan deressed. Benda tu tak boleh dibuat main main. Okay jom kawin (nak berangan lah kejap. Alaaa kejap jeeeerr). The least I can write to you guys out there hope it helps! 

Salam, Atira xx

No comments:

Post a Comment